2015-ben megépült a lengyelországi Dopiewo kisváros új középiskolája, melyhez Trespa homlokzatburkolatot használtak. Az ország nyugati részén, Poznantól 12 km-re fekvő település számára egy ilyen projekt hatalmas jelentőséggel bír. Az új középiskola ugyanis kihangsúlyozza a város lengyel közigazgatásban betöltött „regionális központi státuszát”.

Az új iskolakomplexum kifejezi a település rangját

Bart Kosinski, a Trespa® területi ügyfélkapcsolati vezetője a következőképpen nyilatkozott: „Amikor a projekt pár évvel ezelőtt elindult, a városi tanács nagy ambíciókkal vágott bele a tervezésbe, hiszen szerették volna, ha az új iskolakomplexum egyértelműen kifejezi a település rangját. A cél az volt, hogy az épületre ránézve azonnal szembetűnő legyen az intézmény helyi oktatási rendszerben betöltött központi szerepe.”

Az új középiskola tervezésével a poznani FrontArchitects stúdiót bízták meg. Paweł Kobryński – a 2002 óta működő építész stúdió három alapítójának egyike – elmondta, hogy cégük a kezdetektől két fő elven alapult: Az egyik, hogy mindig a felhasználók érdekeit figyelembe véve megy végbe a tervezési folyamat, a másik pedig, hogy olyan épületek megvalósítása a cél, melyek egyszerre tűnnek ki és olvadnak bele a környezetbe.

Esztétikus, praktikus, tartós – a legfontosabb szempontok

Paweł Kobryński szerint a középiskola építésének legfontosabb szempontjai az esztétikus megjelenés, a praktikusság és a tartósság voltak. „Ebben a konkrét esetben az volt a célunk, hogy a gyerekek egy meleg, barátságos iskolába járhassanak. Ugyanakkor azt is szem előtt kellett tartanunk, hogy ezek a fiatal felhasználók – időnként – graffiti formájában fejezik ki magukat. Ezt pedig figyelembe kellett vennünk a homlokzatok tervezése és az anyagok kiválasztása során.” – tette hozzá az építész. A tervezést az sem könnyítette meg, hogy az összes épületet, létesítményt egy viszonylag szűk telekre kellett bezsúfolniuk, ezt úgy próbálták kompenzálni, hogy tágas létesítményeket terveztek. Fontos volt még, hogy az iskola a város környezetébe is passzoljon. A végső célt pedig az jelentette, hogy tartós megoldásokat találjanak.

Trespa® Meteon® az ideális anyag

A középiskola tervezése során már az első ötletek között szerepelt, hogy átszellőztetett homlokzati burkolat beépítését preferálják, melynek három jellemzőjét fogalmazták meg: „legyen nagyon valósághű, meggyőző famintázatú és szokatlanul matt hatású, néhány gondosan kiválasztott színben, melyekről az építészeknek már egyértelmű elképzeléseik voltak.” Az anyag kiválasztása így nem volt egyszerű, ekkor került képbe Bart Kosinski és a Trespa®.

A szakember az építészeknek, a fővállalkozónak és a beruházó, vagyis Dopiewo város képviselőjének előadást tartott a Meteon® termékcsaládról. A bemutató során Bart rámutatott, hogy a fadekor panelek széles színválasztékkal rendelkeznek, valósághű hatást keltenek és rendkívül tartósak, nagyban ellenállnak az időjárási viszontagságoknak. Külön kiemelte, hogy a 2010-es évek közepén a Trespa® volt az egyetlen cég, akik matt felületkiképzéssel is készítettek termékeket. A színeket illetően a FrontArchitects által preferált három szín közül a NW02 (Elegáns tölgy) és a NW16 (Milano Terra) szerepelt a standard matt kollekcióban. A NW15 (Milano Sabbia) árnyalatot pedig külön kérésre gyártották le matt változatban. A Trespa® Meteon® panelek így minden lényeges feltételnek eleget tettek.

Bart Kosinski különösen törekedett arra, hogy sikeres legyen a projekt, mivel személyes kötődés is fűzte hozzá. A szakember családjával a mindössze 5 km-re fekvő Dąbrówkában él, így gyermekeit az új dopiewói iskolába tervezte beíratni.

„Élő” dekorlemezek

A FrontArchitects irodának volt már némi tapasztalata HPL (magas nyomású laminált dekorlemez) burkolási projektekkel, de korábban még nem használtak Trespa® Meteon® termékeket. Paweł Kobryński elmondta, ismerte a termékcsaládot és mindig is csodálta gyönyörű esztétikai megoldásait, de eddig még nem volt lehetősége dolgozni vele. A dopiewói középiskola végül tökéletes lehetőséget nyújtott, hogy a gyakorlatban is próbára tegye a terméket. Kiemelte, hogy a dekorlemezek nagyon „élőek”, és hatékony, tartós védelemmel rendelkeznek. Az is nagy előnyt jelentett, hogy a Trespa® panelek csekély karbantartást igényelnek, könnyen tisztíthatók, így hosszútávú befektetést nyújtanak. Érdemes megemlíteni még a hozzájuk járó 10 éves speciális színtartóssági garanciát is.

A Trespa® Meteon® mindenkit megnyert 

Kobryński szerint a kivitelezőt és a várost is azonnal meggyőzték a termék jellemzői, így a projekt összes szereplője a kezdetektől ezt az anyagot preferálta. A végleges tervben kétféle típusú homlokzat kombinálásával sikerült összehangolni a különböző épületek külső megjelenését, úgy, hogy a költségkeretet sem lépték túl. Az iskola tornatermére és az építmény néhány további részének átszellőztetett homlokzatára összesen 1800 m2-nyi Trespa® Meteon® panel került, 16 cm kőzetgyapot szigeteléssel. A többi homlokzaton hagyományosabb külső hőszigetelő rendszert használtak.

Esztétikai szempontok

Annak érdekében, hogy a komplexum minél inkább felidézze a hagyományos faburkolatot, a FrontArchitects igen szokatlan panelformát választott: függőleges, hosszú és keskeny, deszka jellegű anyagokat képzelt el. Az árnyalatok tekintetében egyedi, vegyes színösszeállítást preferáltak lépcsőzetes, változatos mintázatba rendezve. A szokatlan elrendezés sem a véletlen műve, a tölgyfa dekor három változatának eloszlása tudatos döntés eredménye, az építész minden egyes panel helyzetét és színét előre meghatározta.

Az átszellőztetett homlokzati rendszer felszerelésével a Nowoczesne Systemy Fasadowe Sp z o.o. vállalatot bízták meg. Hubert Urbanek, a cég vezérigazgatója már korábban is dolgozott Trespa® termékekkel és kiemelte a panelek összes előnyét. A szakember a következőképpen nyilatkozott a Trespa® Meteon® termékről: „jelentős szabadságot nyújt nekünk a formák és a panelváltozatok tekintetében, ugyanakkor a minimálisra tudjuk szorítani a hulladékot.”

A dopiewói középiskolával kapcsolatban elmondta, igen nehéz feladatnak bizonyult és a panelek szokatlan elrendezése miatt magas elvárásokat támasztott. Mivel azonban a piacon fellelhető legjobb terméket használták, könnyen megugrották az akadályokat.

Paweł Kobryński így összegezte a projektet: „A város sokat kért tőlünk, mi pedig sokat kértünk a kivitelezőtől. Akármekkora nyomást is jelentett ez a munkában résztvevők számára, mindenki méltón állt a feladathoz. A Trespa® biztosította a szükséges támogatást, a kivitelező kitűnő munkát végzett, a város képviselői pedig örömmel nyugtázták az eredményeket. Számomra azonban a legnagyobb jutalom a diákok reakciója volt a megnyitó napján: mindenki arcán széles mosolyt láttam.”

A Meteon® és más Trespa termékek a Lambda Systeme Kft. központi telephelyén érhetők el. Bővebb információért  forduljon szakértő kollégáinkhoz telefonon vagy személyesen!

Nézzen körül képgalériánkban és ismerje meg a Trespa termékeit!