Trespa Pura

A TRESPA PURA® NFC DISZKRÉTEN FELDOBJA AZ IDŐSOTTHON ERKÉLYEINEK MEGJELENÉSÉT

Belgiumban, Bree városában egy parkosított kertben álló régi villa tökéletes helyszínt biztosított egy modern idősotthon kialakításához. Ezek a komfortos apartmanok olyan időseknek készültek, akik függetlenül szeretnének élni, de személyre szabott asszisztenciát igényelnek.

„A bíró kastélya”

A villa és tágas udvara 1908-1909-ben épült és évekig a helyi békebíró tulajdonában állt, ezért a város lakói a mai napig a „bíró kastélyának” nevezik. Éveken át árulták, majd új funkciót kapott: egy egészségügyi szervezet koordinálásával apartmanokat alakítottak ki benne 65 év felettiek számára. A történelmi jelentőségű, mesés villa adottságait igyekeztek minél jobban kihasználni. Ez gondos tervezés eredménye lett, az új épületek helyét úgy határozták meg, hogy ne bolygassák a kert és a kastély eredeti elhelyezkedését.

Contour Architecten

A projekten egy belga cég, a Contour Architecten dolgozott, mely öt főt számlál. Személyre szabott megoldásokat biztosítanak családi házak, társasházak, ápolási központok, irodák és szabadidős létesítmények tervezéséhez. Thomas Roex, a Contour Architecten egyik alapítója és építésze elmondta: „A kastély a telek első részén található. Ha a két lakóblokkot a kert közepére tesszük, akkor azzal eltakarjuk a kastélyból nyíló kilátást. Ezért úgy döntöttünk, hogy a blokkokat a kert határán helyezzük el. Így a kastély és az apartmanok lakói is rálátást kapnak a kertre, és közben tiszteletben tartjuk mind a kastély, mind a park eredeti elhelyezkedését.” A korábbi elrendezés megtartása mellett fontos szempont volt a lakók privát terének megóvása. A két épület kellő távolságban van ahhoz, hogy az ott élők ne lássanak közvetlenül rá egymásra. Ebben a mély, beékelt erkélyek is segítenek, melyek a természetes fény bejuttatásában is nagy szerepet játszanak.

Trespa Pura® NFC

A tervezők és az ingatlanfejlesztő alapos kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy a projekt megvalósításához mely anyag a legmegfelelőbb. Roex elmondása szerint először fával akartak dolgozni, de mivel ez a termék nagyfokú odafigyelést és karbantartást igényel, elvetették az ötletet. Végül a Trespa Pura® NFC panelekre esett a választásuk, mivel az anyagra a tartósság, színstabilitás és a csekély karbantartási igény jellemző. A lakóknak – ellentétben a fa ápolásával – elég egy kis vízzel és tisztítószerrel lemosni a burkolatot.

A program egyik követelménye az volt, hogy az ingatlanok nyaralójelleget biztosítsanak az idősek számára, így a Pura® NFC PU17 „öregített hamu” árnyalatához fehér vakolatot választottak, mely kontraszt diszkrét megjelenést biztosít az épületnek. 

Hogy jó döntés volt-e a Trespa Pura® használata a projekthez, az természetesen a jövő zenéje, hosszú távon derül majd ki, hogy mennyire időtálló az anyag. A szakember azonban magabiztosan nyilatkozott a témában: „Ha figyelembe vesszük a megmunkálhatóságot, az árat és a várható tartósságot, akkor egyértelműen kijelenthetem, hogy újra a Pura® NFC-t választanánk.”

A Pura® NFC és más Trespa termékek a Lambda Systeme Kft. központi telephelyén érhetők el. Bővebb információért  forduljon szakértő kollégáinkhoz telefonon vagy személyesen!

Nézzen körül képgalériánkban és ismerje meg a Trespa termékeit!